Dante (Digitális LAN hálózat alapú) épülethangosítás

Dante épülethangosítási rendszer

Miért a Dante a jövő épülethangosítási rendszere?

A Dante rendszer az analóg rendszerek kötöttségéhez képest rugalmasan bármikor átalakítható és bővíthető, igény esetén újra konfigurálható. A jelek számítógéphálózaton IP alapú kommunikációs formában a Dante protokollon keresztül továbbítódnak. A Dante interfésszel rendelkező termékek bárhol rádughatók a LAN hálózatra és ugyanúgy fognak tovább működni.

 

Dante épülethangosítási rendszer előnyei:

 • Nincs audió jelveszteség, elektromos, Rádiófrekvenciás, zavar vagy A jelek akár kilométereken át elvihetőek optikai kábelen. Az analóg rendszerek erre nem képesek. Akár 192/24Khz felbontású tömörítetlen felbontású, azaz high-end stúdió hangminőség is elérhető, ami korábban elérhetetlen volt az installációs hangtechnikában.
 • A Dante alapú épülethangosítás ténylegesen egy profeszionális, jövőbemutató és időtálló digitális audió hálózati technológia.
 • Összetettebb nagyobb területeken rendkívül rugalmasan kialakítható egymástól különálló zónák, helységek pl. raktár1, raktár2, étterem, szaunavilág, strand, üzlet, folyosó, recepció, ügyfél váró terem, rendelő…
 • Az egyes zónákban egyidejűleg tetszés szerint különböző, más és más zene vagy bemondás vagy előre felvett üzenetek vagy reklámok szólhatnak. Az egyes zónákban akár több 100 db hangszóró is lehet.
 • Ezért minden zónába külön erősítő kell. Az egyes zónaerősítőkhöz el kell juttatni a központból a különböző műsor forrásokat, bemondásokat és zenéket. Ez egy analóg rendszer esetében erősítőnkként annyi audió jel kábelt jelent ahány fajta műsorforrás szeretnénk az adót zónában. Majd az analóg keverőn =(az az a készülék amin nagyon sok potmétert (tekerőgomb) szokott lenni, amit senki nem szereti állítgatni és mindig az van ráírva, hogy „NE NYÚLJ HOZZÁ!!” és) azon kell kézzel ki választani hogy mi, hogyan szóljon.
dante forrest kft
Dante (Digitális LAN hálózat alapú) épülethangosítás rendszere

 

 • A Dante hangközpont, LAN számítógép-hálózaton keresztül van összeköttetésben van a terület különböző pontjain elhelyezendő egyes hangosítási alközpontokkal végfokerősítökkel. Akár 64 különböző hang csatorna jelei is továbbíthatóak egyetlen strukturált adatkábelen. Bővítése így rendkívül egyszerű és rugalmas, nem kell kábelt építeni a központ és az alközpontok között, ha van már meglévő informatikai Ethernet struktúra.

 

 

Nincs szükség több kilométer kábelre…

Például a területet egy új különálló épülettel bővítik akkor oda a nagy távolságra nem kell kihúzni több ezer méter hangszórókábelt és az audiójelkábeleket, (Az (analóg aszimmetrikus jel esetében már 30 méter, analóg szimmetrikus jelnél 100 méter fölött elvész a jelszint) hanem Dante rendszernél elég csak a Dante erősítőt csatlakoztatni a már meglévő informatikai struktúrát LAN hálózatra.

A mikrofonos bemondást is szabadodon tudják variálni, hogy hogy melyik nap, melyik helységből szeretnének bemondani, csak átviszik a Dante mikrofont és rádugják a LAN számítógéphálózatra és az mindig ugyanúgy fognak viselkedni, ahogyan eredetileg felkonfiguráltuk őket, tehát pl. bárhol is legyen a mikrofon, mindig csak ugyanabba a zónákba fog beszólni.

 

A beruházás induló költsége ugyan még magasabb, de a bővítések folyamán már olcsóbb, mint az analóg rendszereknél, mert rengeteg kábelépítési munkát meg tudnak spórolni.

 

dante forrest kft
Egyszerű és átlátható kezelő felület

 

A Dante Felhasználóbarát éritőképernyős vezérlőegységeken a különböző felhasználók részére megjelenő felület kinézete és a funkciók, hogy miket lehessen rajtuk állítani szabadon személyre szabhatóak. A jogosultsági szintjeiknek megfelelően funkciógombokkal és ikonokkal beállíthatják, hogy melyik zónában milyen hangerővel mi szóljon, elindíthatnak egy előre felvett hangüzenetet, vagy reklámot és kiválaszthatják, melyik területre szeretnének élőszavas hang bemondást kezdeményezni.

 

 

Mennyi költséget lehet megtakarítani a Dante épülethangosítási rendszerével?

 • A Dante rendszert üzemeltetése és karbantartása a hálózati rendszergazdák számára is könnyen elsajátítható. A legtöbb hiba külső hangtechnikai szakember szolgáltatásának igénybevétele nélkül elhárítható. Ezzel ellentétben az analóg rendszerek estében keletkező hibák detektálása rendkívül nehéz összetett és hosszadalmas folyamat a hangosítási szakemberek számára is.
 • A kiépített rendszer központi vezérlő egysége folyamatos öndiagnosztikát végez és ellenőrzi az alrendszerek állapotát és az esetleges hibákat akár térképes nézetben is megtudja jeleníteni. A karbantartási költségek az analóg rendszerekhez képest szinte nullára csökkennek, a legtöbb rendszer probléma szoftveresen, távolról orvosolható.
 • Analóg hangrendszernél a pótméterek idővel elkerülhetetlenül kontakt hibásak lesznek és elkezdenek recsegni és érthetetlenné válik a hangosítás, a Dante hangrendszerek esetében nincsenek forgatható potméterek amik kontakthibásak lesznek.
 • Amennyiben a létesítményben egy rendezvény tartanak és egy külsős vendég előadó érkezik, nem okoz gondot, hogy a kiépített Dante hálózatra rácsatlakozzon.
 • Üzenet tároló alkalmazására amelyen az előre felvett hang üzeneteket és reklámokat időzítve automatikusan lejátszódnak. Ezek lehetnek a létesítmény zárására emlékeztető bemondások, reklámok, akciók, vagy tűzvész esetén az épület kiürítésére vonatkozó formációk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes szaktanácsadással és helyszíni felméréssel állunk rendelkezésére!