Szórakoztatás és biztonság a strandon = strandhangosítás

A strandra az emberek szórakozni mennek, a szórakozásnak az egyik alappillére a zene. De ha valaki pihenni megy, pihenés közben is fontos a zene és saját magunk valamint családtagjaink, gyerekeink biztonsága. Ebben játszik kulcsszerepet a strandhangosítás.

Strandhangosítás
A strandokon a kellemes zene hozzájárul a nyugodt pihenéshez

Miért fontos a fürdőhangosítás?

Természetesen ugyanilyen fontos a strandon a tájékoztatás, például a nyitvatartási időről, a fürdő használatának szabályairól,  az esetleges felújítások miatti korlátozásokról, vagy az olyan, fizetett információkról, mint a lángossütőnél lévő akció vagy egy új termék. Továbbá a közérdekű információk közvetítésére is használjuk a hangosító rendszert, mint például rossz helyen parkoló autó vagy a gyerekek milyen mélységig mehetnek, vagy melyik játszóteret használhatják. Az elveszett gyerek elég nagy probléma, gyakran előfordul, mondhatni mindennapos a strandon, és itt is a legveszélyesebb, a víz közelében, tehát minél hamarabb megtalálni a szülőket az  egyik legnagyobb segítség egy jó hangosítással.

A strandhangosítás kiépítése során nem probléma a nagy területek lefedése, akár több négyzetkilométeres területet is könnyedén le tudunk fedni a hangminőség és a hangerősség romlása nélkül. Akár minden lámpára, minden villanyoszlopra tudunk tenni hangszórót, és a hangnyomás ideális beállításával meg tudjuk oldani, hogy azt se idegesítse a hangerő, aki a hangszóróhoz közel fekszik, de közben az is hallja, aki a vízben van.

Ezt úgy oldjuk meg, hogy több hangszórót helyezünk el a területen, és akkor nem kell túl nagy vagy túl alacsony hangerő, hogy valaki ne értse, hogy mit mondtak. Annak az időnek már vége, amikor olyan technológiák voltak a strandokon, hogy annyira recsegtek a hangszórók meg a mikrofonok, hogy nem értettünk szinte semmit, és egymást kérdezgettük, hogy mit mondtak; az új eszközökkel ilyen gerjedési, recsegési problémák már nincsenek.

 

Miért befolyásolja a strandhangosítás a vendégek értékelését?

Évről évre téma, hogy melyek az ország legszebb, legjobb fürdői, és általában egy család is úgy választ a több száz vagy ezer strand közül, hogy melyiknek milyen az értékelése, és az értékelésnél szerepet játszik a hangosítási szolgáltatások minősége és mennyisége.

A szolgáltatások bővíthetők, hiszen ha van hangosítás, az lehetőséget ad koncertek, animációs rendezvények, tornák, vízitornák, gyerekprogramok rendezésére, különböző játékok, promóciós tevékenységek, bemutató sporttevékenységek hangtechnikai segítésére. Akár az önkormányzat strandon kívüli rendezvényeit is lehet promotálni.

Strandhangosítás
A fürdőkben az éjszakai bulik mindennaposak

A strandidőszakon kívüli időben is lehet a fűrdőt hasznosítani, akár éjszakai bulihelyszínné is válhat, ha van megfelelő hangosítás. Az önkormányzat közérdekű információit, híreit is be tudják mondani, például hogy kötelező eboltás pénteken vagy szúnyogpermetezés várható csütörtökön, 14 órakor.

 

Egy fürdőhangosító vagy egy strandhangosító rendszer kétféleképpen tud elkészülni

Jellemzően a pénztárban van elhelyezve a mikrofon és az erősítő, illetve a zenelejátszó. Ha van DJ, ő is ebbe a rendszerbe tud bekapcsolódni. Kérdés, hogy mekkora területre kívánják kihangosítani a DJ zenéjét, mert nyilván a gyerekrészre nem célszerű. Zónánként le lehet választani a hangosítást, könnyen ki lehet alakítani különböző zónákat.

Amennyiben a strandon nincsen nagyobb összeg a beruházás megvalósítására, akkor lehet oszlopról oszlopra is vinni a kábelt, ilyenre is láttunk már példát, bár nyilván a szebbik megoldás az, ha a kábeleket a föld alatt visszük.

Az általunk használt eszközök (hangszórók, kábelek stb.) strapabíróak, kültéri eszközeink jól bírják az időjárás viszontagságait, a fröccsenő vizet, sőt ha gyerekek rúgják labdával, azt is bírják, nem törnek össze, mondhatjuk, hogy vandálbiztosak a hangszórók.

Strandhangosítás
A gyermek biztonsága a strandokon mindennél fontosabb

Ha épített medencés a strand, a medencék mellé minden esetben teszünk egy vagy két hangszórót. Nagyjából 25 négyzetméterenként szoktunk rakni hangszórókat azért, hogy ne legyen túl hangos, de azért mindenki értse a bemondást. Persze van olyan fürdő, ahol csak 50 négyzetméterenként teszünk hangszórót, és olyan is van, hogy nagyon kis költségvetésből kell megoldani a hangosítást, ezért 100 négyzetméterenként van hangszóró. Nyilván ott olyan hangszórókat teszünk, amik bírják a magas hangnyomást is, de nem annyira javasolt ennek a használata, mert az ügyfélélmény itt már erősen csorbul a túl erős hangnyomás következtében, de zavarhatja a strand szomszédságában élő embereket is.

A hangosítás szempontjából nincs speciális hely a strandokon, hiszen ha valaki rossz helyen parkol vagy elveszett a gyerek, vagy éppen  akció van a lángososnál, az a jó, ha mindenhol hallják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes szaktanácsadással és helyszíni felméréssel állunk rendelkezésére!